Načrt za postavitev LED svetil v stanovanju

Načrt za postavitev LED svetil v stanovanju

Barvne LED luči ali svetila so prva izbira za razsvetljavo sodobnih bivalnih prostorov, saj veljajo za varčna, imajo dolgo življenjsko dobo in so izjemno učinkovita. A kako jih načrtovati oziroma razporediti v posameznih prostorih, da bodo kar najbolj funkcionalna?

Led svetila za vsak prostor
Dnevna soba je najbolj uporabljan prostor vsakega doma. V njej se družimo in preživljamo prosti čas. Pomisliti moramo na funkcionalno razsvetljavo, ki služi na primer branju in konjičkom, kot tudi na ambientalno razsvetlitev, ki nudi ustvarjanje prijetnega razpoloženja. Najbolje se je odločiti za led svetila, ki omogočajo nastavljivo svetilnost – ta lahko po potrebi nekoliko “zatemnimo”.
V kuhinji je najbolje namestiti led svetila, ki imajo širok kot oddajanja svetlobe, poleg tega pa še namenske luči, na primer nad pultom za pripravo hrane in štedilnikom. Za slednje lahko uporabimo tudi led svetila v obliki led trakov.
V jedilnici je poudarek na jedilni mizi. Tudi tu je odlično, če je svetloba dobro usmerjena in jo je mogoče regulirati – za večerno druženje ob hrani in pijači ni potrebe, da bi bila svetloba zelo močna.
Kopalnica je prostor, v katerem se pomena svetlobe zavedamo šele zadnje desetletje. Je prostor, kjer skrbimo za higieno in se tudi sproščamo, prav tako pa ličimo. Dobro je potrebno osvetliti območje pri ogledalu, druge luči pa so lahko manj močne.
Spalnica je lahko zgolj rahlo osvetljena, saj v njej ne potekajo aktivnosti, ki bi zahtevale dobro razsvetljavo. Poskrbimo zgolj za primerno bralno luč.
Otroška soba je prostor učenja, igre in ustvarjanja. Svetloba mora biti temu primerna – potrebna je glavna luč, poleg te pa še delovna lučka na pisalni mizi ter lučka ob postelji.

Kako razporediti led svetila?
Stropna led svetila nikoli ne namestimo v same kote prostorov, temveč jih od njih nekoliko umaknemo, saj so tako najbolj učinkovita. Prav tako jih vedno razporedimo tako, da med stropom in tlemi ni nobenih ovir – namestitev nad omaro ali police je nesmiselna.
Poskrbeti je potrebno za enakomernost svetlobe. V večini prostorov je tako namesto dveh močnejših svetil bolje poskrbeti za štiri enakomerno razporejene. Zakaj? Ker LED svetila večinoma ne sijejo v širokem kotu oziroma na vse strani, temveč večina svetlobe sije navzdol v ožjem kotu kot pri klasičnih lučeh.
Kako močna naj bodo LED svetila oziroma koliko svetlobe naj oddajajo, je odvisno tudi od višine stropov. Na hodnikih in stopniščih, kjer so stropi večinoma višji, se odločimo za močnejša led svetila kot na primer v dnevni sobi v pritličju.
Kaj pa barva svetlobe? Tako kot pri klasičnih svetilih, lahko tudi led svetila oddajajo bolj toplo ali bolj hladno svetlobo, torej bolj rumenkasto ali bolj modrikasto. Kakšna vam je všeč, je osebna izbira, načeloma pa velja, da je za delo boljša modrikasta, za sproščanje pa nekoliko bolj rumenkasta. Za branje, pisanje, delo na računalniku in podobne aktivnosti naj bo torej svetloba bolj hladna, za druženje in sproščanje pa bolj topla.

Kaj pa “prave” barve, na primer led svetila z rdečo, modro in podobnimi svetlobami? Večinoma se uporabljajo tovrstna led svetila kot dodatek, namenjen izključno ustvarjanju ambienta oziroma dobrega počutja. Uporabite jih v dnevni sobi, v kopalnici ali na terasi, kjer se zadržujete ob poletnih večerih.

Več info na: www.ledorders.com