Kaj je osteoporoza drugi del

Kaj je osteoporoza drugi del

Osteoporoza je prisotna brez simptomov že desetletja, ker se pri sami bolezni ne vidijo veliki simptomi, dokler se ne poškodujejo kosti. Poleg tega se nekaterim osteoporotični zlomiom lahko izognemo če jih odkrijemo hitro  v letih, ko ni simptomov. Zato se bolniki morda ne zavedajo svoje osteoporoze, dokler ne trpijo boleči zlom. Simptomi, povezani z osteoporotnimi zlomi, je navadno bolečina; lokacija bolečine je odvisna od lokacije zloma. Simptomi osteoporoze pri moških so podobni simptomom osteoporoze pri ženskah.

Lomi hrbtenice (vretenca) lahko povzročijo hudo bolečino, ki se izžareva od hrbta na obeh straneh telesa. Z leti ponavljajoči se zlomi hrbtenice lahko privedejo do kronične bolečine v spodnjem delu hrbta, pa tudi izgube višine in / ali ukrivljenosti hrbtenice zaradi propada vretenc. Kolaps daje posameznikom vrnjen videz zgornjega dela hrbta, ki se pogosto imenuje “dowager grba”, ker se to pogosto vidi pri starejših ženskah.

Lom, ki se pojavi med normalno aktivnostjo, se imenuje minimalna travma ali zlom napetosti. Na primer, nekateri bolniki z osteoporozo razvijejo stresne zlome stopal med hojo ali odcejanjem robnika.

Pri osteoporozi lahko pride do zloma kolka zaradi neznatnih drsenja in padca. Zlomi kolkov se lahko tudi po kirurškem popravilu počasi ali slabo zdravijo zaradi slabega celjenja kosti.

Osteoporotični zlomi kosti so odgovorni za precejšnjo bolečino, zmanjšano kakovost življenja, izgubljeni delovni čas in invalidnost. Do 30% bolnikov z zlomom kolka bo potrebovalo dolgoročno negovalno oskrbo na domu. Starejši bolniki lahko razvijejo pljučnico in krvne strdke v venah noge, ki lahko pridejo v pljuča (pljučna embolija) zaradi podaljšanega počitka v postelji po zlomu kolka. Osteoporoza je celo povezana s povečanim tveganjem smrti. Približno 20% žensk z zlomom kolka bo v naslednjem letu umrlo kot posreden rezultat preloma. Poleg tega, ko oseba doživi prelom hrbtenice zaradi osteoporoze, v bližnji prihodnosti (v naslednjih nekaj letih) je zelo nevarno, da bo v takem primeru zlomila še kakšen del. Približno 20% žensk v postmenopavzi, ki doživljajo zlom vretenc, bodo naslednje leto imele nov vretenčni zlom kosti.

Kdo mora imeti testiranje gostote kosti?

V nacionalnih smernicah za ustanovitev Osteoporoze je navedeno, da obstaja več skupin ljudi, ki bi morali razmisliti o testiranju DXA za pravilno diagnozo zdravja kosti:

Vse ženske po menopavzi, mlajše od 65 let, ki imajo dejavnike tveganja za osteoporozo

Vse ženske, stare 65 let in več

Ženske v postmenopavzi z zlomi, čeprav to ni obvezno, ker se zdravljenje lahko začne dobro, ne glede na gostoto kosti

Ženske z več kot 50, boleznimi, povezanimi z osteoporozo; zdravnik primarne zdravstvene oskrbe lahko pregleda bolnikove zdravstvene bolezni, da ugotovi, ali je eden od teh pogojev prisoten (glejte zgoraj navedene razloge)

Ženskam, katerih odločitev za začetek zdravljenja za osteoporozo bi lahko pomagali testi gostote kosti, da se ugotovi prisotnost ali odsotnost osteoporoze ali osteopenije

Nacionalne smernice o ustanovitvi osteoporoze kažejo, da testiranja gostote kosti ni treba izvesti, če ima oseba znani osteoporotični zlom, ker bo bolnik zdravljen z osteoporozo s študijo ali brez kostne gostote ali brez nje. Poleg tega testiranje gostote kosti ni primerno, če oseba, ki je opravila test, ni pripravljena na zdravljenje na podlagi rezultatov. Zato, če se opravi testiranje gostote kosti, ga je treba izvesti na ljudi, ki so pripravljeni sprejeti nekaj posebnih ukrepov za izboljšanje zdravja kosti na podlagi rezultatov.