Šokantna cena izdelave spletnih strani

Šokantna cena izdelave spletnih strani

Marsikdo je mnenja, da je posel, ki se opravlja preko spleta, odličen vir dodatnega zaslužka, vendar pa tudi tu stvari niso tako preproste, kot se zdi. Potrebno je imeti izjemno dobro idejo, ki bo prinašala dobiček, hkrati pa je treba vanjo tudi precej vložiti. Cena izdelave spletnih strani namreč ni tako poceni, da bi lahko zgolj poskusili, ali nam bo uspelo, temveč je potrebno biti v to povsem prepričan – pa še potem ne uspe vedno. In kolikšne so pravzaprav cene izdelave spletnih strani? Odvisno od tega, na koga se obrnete. Šokirani boste namreč, da se v veliki ponudbi podjetij, ki tovrstne usluge ponujajo, najdejo tako tista, ki ponujajo izdelavo za sto ali dvesto evrov, kot tudi tisti, ki vam pošljejo ponudbo v znesku šest, osem, deset tisočakov …

Kaj pomeni nizka cena izdelave spletnih strani?
Kadar je cena za izdelavo spletne strani že kar smešno nizka, se boste gotovo vprašali, kakšno stran sploh dobite. Za sto ali dvesto evrov gotovo ne izdeluje strani nihče en teden ali dlje, temveč gre za izdelavo »po tekočem traku«, kjer se na hitro vzame že pripravljena predloga in se nanjo zgolj umesti vsebine. S takšnim načinom dela je mogoče res narediti več spletnih strani na dan, vendar pa so te nekakovostne. So »generičnega« videza, predvsem pa niso funkcionalne – ne bodo vam prinašale obiska oziroma povečevale prometa, saj niso zastavljene s premislekom,  niso optimizirane, slej kot prej pa vas bodo pošteno ujezile in se boste odločili, da boste dali narediti boljše, tokrat za več denarja – če ne prej, pa takrat, ko boste hoteli kakšno novo funkcijo in nove vsebine.

Kaj prinašajo visoki zneski?
Malo denarja, malo muzike, veliko denarja – veliko muzike. Za višji znesek boste dobili več, vendar pa ne nujno tudi najboljše. Vsekakor boste dobro plačali, če se spletno stran primerno načrtuje in razvije, vendar bodite pazljivi na to, kaj dejansko potrebujete, in česa ne. Kadar strani ni potrebno oblikovati in programirati »z ničle«, saj tega vaše zahteve ne pogojujejo, temveč se bo uporabil WordPress, vam za izdelavo spletnih strani ne morejo zaračunati osem tisočakov, saj dela dejansko ni toliko. Visoki zneski naj bodo rezervirani za velika podjetja, ki imajo dejansko visoke zahteve, za povprečno stran in majhno podjetje ali samostojnega podjetnika pa je to odveč. Preverite, kaj vse je všteto v ceno, in povprašajte, zakaj je posamezna postavka tako visoka. Preverite, koliko stane oblikovanje, programiranje, pisanje besedil, nakup fotografij in podobne storitve pri drugih podjetjih. Predvsem pa se ne zavežite, da boste za nemoteno delovanje strani vsak mesec plačevali visok strošek za vzdrževanje ali da boste celomesečno plačevali za uporabo programa.
Kakšna je torej najboljša rešitev? Jasno določite, kakšno stran potrebujete, kaj naj bi ta omogočala in čemu naj bi bila namenjena. Priskrbite si ponudbe, zavrzite najnižje in najvižje, ter se pogajajte s srednjimi ponudniki.