Akrilne barve

Akrilne barve

Akrilne barve

Akrilne barve so barve, ki se hitro sušijo, narejene pa so iz pigmenta suspendiranega akrilnega polimera emulzije. Akrilna barva postane vodoodporna, ko se posuši. Te vrste barv redčimo z vodo. Akrilne barve pa dajejo edinstven videz, ki ga ni mogoče doseči z nobenimi drugimi barvami. Akrilne barve so bile uporabljene že v zgodovini:

Že leta 1934 je bila prva uporabljena disperzija akrilne smole, ki jo je razvil nemško kemično podjetje Basf. Med letoma 1946 in 1949 sta Leonard Bocour in Sam Golden izdala kolekcijo akrilnih barv, ki pa so bilo v komercialni prodaji oz.na tržišču leta 1950. Akrilne barve so se prodajale tudi, kot barve za barvanje hiš in notranjih prostorov.

Barvanje z akrilnimi barvami

V 19. Stoletju so umetniki  svoje barve, kar jim je omogočili, da so dosegli želeno barvo in debelino. Akrilni slikarji pa so spreminjali vse od videza, trdote, teksture slik samo z uporabo akrilnih barv, ali pa preprosto z dodajanjem vode. Slikarji uporabljajo tudi druge barve kot so akvarelne in oljne, vendar pa je veliko več umetnikov , ki prisegajo na akrilne barve. Akrilne barve imajo sposobnost vezanja na različne površine, zato jih lahko uporabljamo na :papirju, na platnu,… Akrilne barve pa ne bomo uporabili, kadar bomo ustvarjali z lesom. Akrilne barve se lahko tudi uporabljajo za kiparstvo, za avte, hiše… Te vrste barv se z lahkoto sperejo dol iz čopičev in rok. Akrilne barve se najpogosteje uporabljajo v nadrealistični tehniki, ki pa je postala popularna z prihodom akrilnih barv.Akrilne barve redčimo z vodo, vendar pa ob koncu postanejo zelo suhe in se lepo oprimejo površine. Obstajajo tudi v mat različici, ki se ne sveti. Ko se posuši te barve ni mogoče odstraniti z trdne površine. Kadar pa se odločimo za odstranjevanje akrilnih barv, pa uporabimo aceton. Vendar pa ni nujno, da bomo z acetonom odstranili vse sledi akrilne barve. Akrilne barve odstranimo z kože in rok z oljem ali kakšnim bolj mastnim milom.

Razlike med akrilnimi in oljnimi barvami:

Glavna razlika med akrilnimi in oljnimi barvami je čas sušenja. Oljne barve so barve, ki se zelo dolgo sušijo in niso priporočljive za umetnike, ki zelo radi hitro delajo. Oljne barve ponavadi zahtevajo uporabo razredčil in topil. Akrilne barve lahko mešamo kar z vodo. Oljne barve lahko postanejo s časom krhke in izgubijo rok trajanja. To se velikokrat zgodi ob zelo slabi kvaliteti oljnih barv in nepravilnega nanašanja. Oljne barve imajo v sebi več pigmentna ,ki pa je kasneje na sliki ali na izdelku videt zelo intenzivno in oljne barve imajo tisti značilen lesk. Akrilne barve so bolj prilagodljive človeku, saj se hitro sušijo. Umetniki lahko naslikajo več plasti v krajšem možnem času. Za eno plast je potrebno 15-20 min sušenja kadar govorimo o akrilnih barvah. Akrilne barve so zelo elastične, kar pa prepreči kasnejše pokanje, ki se pogosto pojavijo nekaj časa po slikanju na platno. Akrilne barve so zelo enostavne za uporabo in nanašamo jih z čopiči. Oljne barve imajo zelo močen vonj, zato boste mogoče potrebovali kakšno zaščito pred vdihovanjem močnih vonjav. Akrilne in oljne barve so zelo lahko dobavljive pri nas, zato jih boste z lahkoto našli v vseh trgovinah z tovrstnimi izdelki.

 

.